Zeventien vrouwen komen na sluitingstijd naar het filiaal van Primark in Hoofddorp. Niet om te shoppen, maar op uitnodiging van Monique Menting en haar collega’s van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) in Hoofddorp. In de kantine van het bedrijf worden zij ontvangen voor een speeddate. Een van de Primark medewerkers die individueel met de mensen in gesprek gaat is Myrthe Meulenbroek, Assistent HR bij Primark.

Speeddate
Monique en Myrthe werken al langere tijd samen. De sollicitatiebijeenkomst is een idee van Monique, “Zo’n bijeenkomst geeft kandidaten een goede eerste indruk van het bedrijf, is laagdrempelig en Primark krijgt de gelegenheid om te zien wie mogelijk binnen de organisatie past.” Monique heeft er eerder in de Transport en Logistiek, ervaring mee op gedaan. Primark wil deze voor hen nieuwe manier van selecteren graag uitproberen.

Myrthe weet dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet zulke positieve ervaringen met solliciteren hebben. “Sommigen zijn er zelfs bang voor.” Om wat druk van de ketel te halen is gekozen voor een informele sfeer. De sollicitanten worden ontvangen met een drankje en een hapje en er wordt gesproken over kennismakingsgesprek in plaats van over speeddate.

Het WSP heeft geschikte kandidaten voorgeselecteerd en hen van tevoren verteld hoe de avond zal verlopen. Toch reageren sommigen extra zenuwachtig op deze manier van solliciteren. Voor Myrthe geeft dit aan wie wel en wie niet past bij Primark, een hectische winkel waar flexibel en stressbestendig personeel nodig is.

Bent u ook geïnteresseerd in een speeddate? Neem contact op!


Kennis van zaken

Het Primark filiaal in Hoofddorp is in 2010 geopend. Direct is het WSP, toen nog UWV en gemeente, ingeschakeld bij het werven en selecteren van personeel. Het profiel van de kandidaten die Primark zoekt is nu, 2 jaar later gesneden koek voor de contactpersonen van het WSP.“Primark is een flexibele werkgever” zegt Monique. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog in hun vaandel, ook op het gebied van personeel. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een kans. Motivatie en enthousiasme, tegen stress kunnen en het je thuis voelen in de Primark cultuur, vinden zij belangrijker dan opleiding en ervaring.”

“De werkdruk is hoog, maar Primark is creatief en bereid tot individuele aanpassingen. Voor mensen voor wie lang staan een probleem is, wordt een stoel neergezet om tussendoor even op te kunnen zitten of ze worden ingedeeld bij de klantenservice.” De begeleiding op de werkvloer regelt Primark zelf. Naast een algemene introductiedag en een op de functie gerichte training zijn er voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt extra mogelijkheden. Primark maakt zelden of nooit gebruik van regelingen als Proefplaatsing.


Extra voordeel WSP kandidaten

“De motivatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is hoog, ze zijn loyaler en lopen harder. Ze willen hun baan behouden. Ze zijn blij met de kans die ze wordt geboden, ze hebben al zo vaak nee gehoord”, zegt Myrthe.

Zij wil ook een lans breken voor het in dienst nemen van oudere werknemers. Ze ziet tegenwoordig veel leeftijdsdiscriminatie en vind dit uitermate zorgelijk. “Oudere kandidaten worden vaak niet uitgenodigd voor een gesprek of krijgen niet eens een reactie op hun sollicitatiebrief, terwijl zij juist beschikken over de juiste instelling. Ze weten van aanpakken en voelen zich verantwoordelijk voor het bedrijf. Ze melden zich ook zelden of nooit ziek. Een verschil met jongere medewerkers. Voor hen zijn de oudere werknemers het goede voorbeeld.”


Aanbeveling

De speeddate is een vruchtbaar en efficiënt selectie-instrument voor Primark. Met elf van de zeventien deelnemende kandidaten willen zij in zee. Drie daarvan haken af. Het WSP gaat met hen in gesprek over hun weigering.

Myrthe beveelt samenwerken met het WSP van harte aan aan collega winkeliers. De samenwerking verloopt soepel, de lijnen zijn kort. Er zijn regelmatig evaluatiegesprekken. “Wij hebben veel doorlopende vacatures. Het WSP stuurt cv’s van potentiële kandidaten direct door, heel prettig.”