Toen Hennie Verhagen (54) naar de kleuterschool ging, wist ze al dat ze de verpleging in wilde. Inmiddels heeft Hennie het werk met patiënten ingeruild voor werken met nieuwe zorgmedewerkers, als praktijkopleider voor zorginstelling Evean.

Sinds twee jaar werkt Hennie Verhagen samen met het WSP om kandidaten uit de uitkering naar werk te begeleiden. ‘Evean is een maatschappelijk betrokken organisatie. Wij voelen de verantwoordelijkheid om werkzoekenden terug naar werk te helpen. Het kan toch niet zo zijn dat als je werkloos raakt, je meteen voor je hele leven afgeschreven bent? Maar we hebben het zelf ook nodig: er komen te weinig jongeren van de opleidingen.’

Levenservaring
Hennie zet met collega-instellingen, onderwijs- en vakorganisaties en het WSP gezamenlijke initiatieven op om werkzoekenden aan een leerwerkplek in de zorg te helpen, waar ze een opleiding krijgen en uiteindelijk een arbeidscontract. Momenteel heeft zij twee vrouwen in een dergelijk traject onder haar hoede. ‘Het zijn Engelse vrouwen, allebei 40-plus. Ze nemen evenwichtigheid  en een brok levenservaring mee.’ Een van de vrouwen komt uit de WIA. Hennie: ‘Dat betekent dat we haar af en toe moeten zeggen dat ze iets rustiger aan moet doen. Maar ik heb niet de indruk dat deze kandidaten meer aandacht en inzet vragen dan anderen.’

Evean zorgt voor een evenwichtige mix van jong en oud in de teams. Omdat dat goed is voor het team – het jeugdig elan van de stagiaire tegenover de levenservaring van een zij-instromer – maar ook omdat zo de continuïteit en de kwaliteit van de zorg gegarandeerd is. Laatst vroeg een kandidaat van 48 jaar aan Hennie of ze niet te oud was. Hennie antwoordde: ‘Natuurlijk niet, je kunt nog twintig jaar werken!’

Aandacht en betrokkenheid
Zonder te twijfelen raadt Hennie het andere werkgevers aan om werkzoekenden met een uitkering aan te nemen: ‘Waarom? Omdat daar vaak hele goede mensen tussen zitten.’

Om die goede mensen te vinden voor leerwerkplekken in de zorg is een goede samenwerking noodzakelijk. De eerste groep kandidaten die twee jaar geleden werd voorgesteld door het WSP, voldeed niet helemaal aan het profiel. ‘Dat lag ook aan hoe wij het profiel hadden opgesteld. Nu leggen we de lat hoger. En het WSP voert een goede screening vooraf uit.’ Hennie krijgt geschikte kandidaten aangeleverd. En dat terwijl het vak steeds veeleisender wordt: ‘Fysiek en ook wat theoretische kennis betreft worden hogere eisen gesteld.’

Hennie weet precies wat ze zoekt in nieuwe medewerkers: ‘We zoeken eigenlijk alleen nog niveau 3-kandidaten en hoger. Maar het belangrijkste is dat als jij aan het bed staat, jij er ook echt bent voor de patiënt. Dat wil je zelf ook als je zelf bent aangewezen op de zorg: aandacht en betrokkenheid.’