Toen hij als kelner werkte en zijn loopbaan in de horeca begon, wilde hij al het verschil maken tussen ‘goed’ en ‘geweldig’. Tweeëntwintig jaar later wil Nico Evers (44) dat nog steeds, maar nu als general manager van het indrukwekkende WestCord Fashion Hotel in Amsterdam Nieuw-West. “Het tekort aan goede mensen is een drama. Mensen die proactief zijn, representatief en vriendelijk en die passie hebben voor het vak. Als ze dat hebben, zijn ze welkom. Borden dragen kan ik ze wel bijleren.”

Pittig wat arbeidsplaatsen
Nico’s filosofie is dat het hotel onderdeel uitmaakt van de omgeving. En dus betrekt hij die omgeving bij het hotel. “Ik heb een hotel met 260 kamers, met pittig wat arbeidsplaatsen en altijd openstaande vacatures of stageplekken. In dit stadsdeel is de werkloosheid hoog. Waarom zou ik dan niet hier ook een kans geven aan mensen met een uitkering?” Hij doet dat omdat hij het prettig vindt om mensen terug te brengen in het arbeidsproces en ze te helpen zich te ontwikkelen. Maar dat is het niet alleen: “Het levert mij natuurlijk ook wat op:  door de werkgeversarrangementen kan ik met iemand proefdraaien om te kijken of het werkt, voordat ik hem in dienst neem.”

Kneepjes van het vak
Nico nam zelf het initiatief om met het stadsdeel te gaan praten, werd door verschillende mensen benaderd en kwam zo via-via in contact met een accountmanager van het WSP, die samen met hem nu bekijkt waar de mogelijkheden zitten. Ervaring met de doelgroep heeft hij al: “Ik heb een dame in dienst die uit de uitkering kwam en in haar eigen onderhoud moest voorzien. Ze kwam uit Colombia, sprak vrijwel geen Nederlands en slecht Engels. Maar dat leek me geen groot probleem in de ontbijtploeg. Ze was gastvrij en leergierig, dat is belangrijk.”

Zes maanden lang kon Nico haar met behoud van uitkering de kneepjes van het vak leren. Na dat half jaar beviel het aan beide zijden nog steeds en kreeg zij een contract aangeboden. “Ik wilde alleen graag dat ze haar werktijden aan zou passen als ze hier zou komen werken. Ze begon namelijk steeds om negen uur omdat ze haar kinderen weg moest brengen en dat vond ik te laat. Ik heb haar wat suggesties gedaan over hoe ze dat kon regelen, ze heeft dat gedaan en ze werkt hier nog steeds naar tevredenheid.”

Positieve energie
Nico zou zijn collega’s in de horeca zeker aanraden om de werkzoekenden met een uitkering niet te vergeten als het om nieuwe medewerkers gaat: “Zie het als een kans om de gevolgen van de vergrijzing in de branche tegen te gaan. Het kost niet veel extra moeite of inzet en als het goed gaat, krijg je er positieve energie van. Dan steek je er graag wat tijd in.”