Jobcoach Elise Kleisen is 24 uur per dag bereikbaar voor werknemers die zij begeleidt op de werkvloer. Doel van haar inzet is mensen goed laten functioneren op hun werk. Ook bij privéproblemen. “Als de balans tussen werk en privé door problemen is verstoord, lukt het mensen vaak niet om hun werk goed te doen. Daar zet ik mij graag voor in.”

Financiële problemen
Eén van de mensen die Elise heeft begeleid is Ricardo. Hij werkt als callcenter-medewerker bij WorkRepublic waar hij startte op een Proefplaatsing. Deze tijdelijke baan heeft hij echter niet zonder slag of stoot gekregen. In het begin van de Proefplaatsing was de werkgever zeer tevreden over Ricardo, maar na zes weken wilde hij niet verder met hem. Ricardo was al meerdere keren niet komen opdagen en functioneerde niet voldoende. Elise: “Een teleurstelling voor iedereen. Zeker omdat Ricardo de eerste zes weken goed werk heeft geleverd.”

Ricardo bleek grote financiële problemen te hebben. Uit schaamte en het idee dat hij het zelf wel kon oplossen, had hij er eerder niets over gezegd. Toen de problemen hem boven het hoofd groeide, kon hij ze niet meer buiten de werksituatie houden. “Je ziet vaker dat mensen uit schaamte hun mond houden. Ze doen alsof er niets aan de hand is tot ze het niet meer kunnen bolwerken. En als je er niet snel bij bent, loopt het mis.”

Elise wist dat haast geboden was om Ricardo aan het werk te houden. Aan de hand van een gesprek met de werkgever en Ricardo werd schuldhulpverlening ingeschakeld en nieuwe afspraken gemaakt.

Flexibiliteit
“Het uiteindelijke doel is zo snel mogelijk een reguliere baan. Dat blijft de boodschap naar de werkgever. Maar de werkgever wil eerst zien of de situatie zal verbeteren. En terecht natuurlijk.”

Om WorkRepublic tegemoet te komen, stelde Elise een verlenging van de Proefplaatsing voor. Dit ter compensatie voor de periode dat Ricardo afwezig was of niet goed functioneerde. De werkgever is blij met het flexibele aanbod: “Het is fijn dat gedurende het traject wordt bekeken of de afspraken nog gelden of aangepast moeten worden.”

Aan de slag
Gelukkig kan Ricardo door de snelle en adequate aanpak van zijn problemen zich weer concentreren op zijn werk. Samen met schuldhulpverlening werkt hij aan een structurele oplossing van de problemen die hem belemmerden goed zijn werk te doen. De werkgever wilde na tien weken Proefplaatsing verder met Ricardo. Hij houdt wel een slag om de arm en geeft hem in eerste instantie een nul-urencontract voor zes weken met minimaal 28 uur werkgarantie. Elise denkt dat Ricardo het wel redt. “Als hij laat zien dat hij goed functioneert, krijgt hij zeker een contract voor langere tijd. Ik blijf contact met hem houden.”